Meer info
 

27/04/60 Overige handelingen van de instellingen van de E.U.
Statuten van 27 april 1960 van de ?Société d'énergie nucléaire franco-belge des Ardennes?

Titel II Maatschappelijk kapitaal ? Aandelen

Artikel 7 Maatschappelijk kapitaal

Het maatschappelijk kapitaal wordt vastgesteld op 80 miljoen Franse frank, verdeeld in 800.000 aandelen van 100 Franse frank elk, waarvan 400.000 aandelen van categorie A en 400.000 aandelen van categorie B.
Het kapitaal kan worden verhoogd of verminderd onder de navolgende voorwaarden:
De aandelen van categorie A kunnen ingevolge de bepalingen van verordening nr. 58.1137 van 28 november 1958 slechts toebehoren aan “Electricité de France, service national”. De aandelen van categorie B kunnen slechts eigendom zijn van natuurlijke of rechtspersonen, onderdanen van andere landen die het Euratom-Verdrag hebben ondertekend.

Artikel 8 Verhoging en vermindering van het maatschappelijk kapitaal

Het maatschappelijk kapitaal kan in één of meer keren worden verhoogd door uitgifte van nieuwe aandelen als tegenprestatie voor inbreng in natura of in contanten, of door overbrenging van winst, provisies of reserves in het maatschappelijk kapitaal en het gratis verstrekken van genoemde nieuwe aandelen aan de aandeelhouders of door verhoging van het nominaal bedrag van bestaande aandelen, zulks krachtens een besluit van de bevoegde algemene vergadering, overeenkomstig de bepalingen van de wet en deze statuten. Deze vergadering stelt de voorwaarden vast voor de uitgifte van nieuwe aandelen of de verhoging van het nominaal bedrag van bestaande aandelen of draagt haar bevoegdheden te dezer zake over aan de Raad van Beheer.
Er kunnen ter verhoging van het kapitaal gewone aandelen worden uitgegeven of preferente aandelen, waaraan bepaalde voordelen zijn verbonden welke voor de gewone aandelen niet gelden of waaraan het recht van voorrang is toegekend, hetzij op de winst, hetzij op het vennootschapsvermogen, hetzij op beide.
Bij iedere verhoging van het kapitaal door uitgifte van aandelen tegen inbreng van gereed geld, zal een gelijk aantal aandelen A en aandelen B dienen te worden uitgegeven, zodat het aantal aandelen A steeds gelijk blijft aan het aantal aandelen B.
“Electricité de France” is op grond van de bepalingen van Verordening nr. 58.1137 van 28 november 1958 verplicht in te schrijven op het aantal nieuwe aandelen A zodat zij de helft van het maatschappelijk kapitaal blijft bezitten.
De aandeelhouders, natuurlijke of rechtspersonen, onderdanen van andere landen die het Euratom-Verdrag hebben ondertekend, zullen in verhouding tot het nominaal bedrag van hun aandelen, een preferentieel recht van inschrijving hebben op de nieuwe aandelen B, welk recht zal worden uitgeoefend op de wijze en binnen de termijn welke de Raad van Beheer zal vaststellen.
Dit recht zal overdraagbaar en verhandelbaar zijn, overeenkomstig de voorwaarden welke zijn vastgesteld in artikel 11; degenen van deze aandeelhouders die, in verband met het aantal van hun aandelen geen nieuw aandeel kunnen verkrijgen of waarvan het aantal nieuwe aandelen een gebroken getal zou vertegenwoordigen, zullen het recht hebben zich te verenigen teneinde hun rechten uit te oefenen, onder voorbehoud van de toepassing van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen betreffende onverdeelde aandelen.
In het geval dat een verhoging van het kapitaal zou plaatsvinden door inbreng in natura in de vennootschap door aandeelhouders, natuurlijke of rechtspersonen, onderdanen van andere landen die het Euratom-Verdrag hebben ondertekend, en nieuwe aandelen B tot het vereiste bedrag worden uitgegeven, zal gelijktijdig een verplichte tweede verhoging van het kapitaal plaatsvinden, hetzij door uitgifte van aandelen A door inbreng van geld waarop moet worden ingeschreven door “Electricité de France”, hetzij door de uitgifte van aandelen A voor inbreng in natura, welke aan deze instelling dienen te worden verstrekt als compensatie voor inbreng in natura, hetzij door deze beide methoden van verhoging van het kapitaal tezamen, waarbij genoemde verhoging van het kapitaal, welke ten doel heeft het percentage van het kapitaal dat in handen moet zijn van “Electricité de France” op het statutaire peil te houden, ongeacht de gevolgde methode, gelijk moet zijn aan het bedrag dat aan deze nieuwe inbreng ten grondslag ligt.
Omgekeerd zal ingeval van verhoging van het kapitaal door inbreng in natura door “Electricité de France” in de vennootschap en nieuwe aandelen A tot het vereiste bedrag worden uitgegeven gelijktijdig een tweede verplichte verhoging tot hetzelfde bedrag plaatsvinden, waarvan de desbetreffende aandelen B uitsluitend zullen worden toegekend aan aandeelhouders, die onderdaan zijn van andere landen die het Euratom-Verdrag hebben ondertekend, als compensatie van hun inbreng in geld of in natura.
De algemene vergadering kan tevens, krachtens een besluit genomen in overeenstemming met het bovenstaande, besluiten tot vermindering van het maatschappelijk kapitaal, om welke reden dan ook, waarbij genoemde vermindering kan plaatsvinden met name door terugbetaling aan de aandeelhouders, door terugkoop en intrekking van aandelen van de vennootschap of omwisseling van oude aandeelbewijzen tegen nieuwe, van een gelijk of geringer aantal, en van al dan niet dezelfde nominale waarde, en onder voorbehoud dat het aantal aandelen A steeds gelijk blijft aan het aantal aandelen B.
De besluiten van de Buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders met betrekking tot alle gevallen van verhoging of vermindering van het kapitaal, bedoeld in dit artikel, zullen in geen geval en om welke reden dan ook, in strijd mogen zijn met het beginsel vermeld in de eerste alinea van artikel 7.
Overigens zullen de verschillende bepalingen, vervat in dit artikel, geen inbreuk kunnen maken op het preferentieel recht van inschrijving van de aandeelhouders, zoals dit is vastgesteld bij de geldende wetgeving.

Artikel 9 Volstorting van aandelen

Het bedrag van de aandelen waarop is ingeschreven, is betaalbaar hetzij op de plaats waar de zetel is gevestigd hetzij op elke andere daartoe aangewezen plaats: minstens een kwart bij de inschrijving, en het overige bedrag binnen een termijn van maximaal vijf jaar, in één of meer keren, naar gelang van de behoeften van de vennootschap, op zodanige tijdstippen en in zodanige gedeelten als zullen worden vastgesteld door de Raad van Beheer.
Het verzoek om bijstorting wordt vijftien dagen vòòr het tijdstip dat is vastgesteld voor elke storting, per aangetekend schrijven met ontvangstbewijs, aan de aandeelhouders gericht.
Acht dagen na een ingebrekestelling per aangetekend schrijven welke zonder gevolg is gebleven, zullen alle inschrijvingen op aandelen waarop de vereiste storting bij deze inschrijvingen niet zou hebben plaatsgevonden, als van nul en gener waarde kunnen worden beschouwd.
Elk aandeel waarop niet op de daarvoor vereiste wijze is vermeld dat de verplichte stortingen hebben plaatsgevonden, houdt op verhandelbaar te zijn; hierop wordt geen enkel dividend uitgekeerd.
De aandeelhouders, de vorige aandeelhouders en de inschrijvers zijn voor het bedrag van het aandeel hoofdelijk aansprakelijk. Elke inschrijver of aandeelhouder die zijn recht heeft overgedragen, blijft gedurende twee jaar na deze overdracht aansprakelijk voor de nog niet gedane stortingen.
Indien de storting op de aandelen niet op de hierboven genoemde tijdstippen geschiedt, moet voor iedere dag dat de betaling te laat geschiedt rente worden betaald à 7 % per jaar, zonder dat hiervoor een rechtsvordering behoeft te worden ingesteld.
Indien een aandeelhouder die in het bezit is van aandelen B verzuimt de opeisbare stortingen op de vervaldagen te verrichten, maant de Raad van Beheer hem aan, per aangetekend schrijven met ontvangstbewijs verzonden naar zijn laatste bekende domicilie, om de verschuldigde bedragen te storten.
Indien deze aanmaning zonder resultaat blijft, zet de vennootschap zonder machtiging van de rechter de verkoop van de aandelen voort.
Hiertoe publiceert zij in een gespecialiseerd dagblad voor wettelijke aankondigingen in het departement waar de vennootschap is gevestigd, ten minste dertig volle dagen na de in de vorige alinea bedoelde aanmaning, de nummers van de ter verkoop aangeboden aandelen en stelt zij de schuldenaar en in voorkomend geval de medeschuldenaren hiervan in kennis per aangetekend schrijven waarin met name de datum en het nummer van het dagblad waarin de bekendmaking is gedaan, wordt vermeld.
De verkoop, die niet eerder dan vijftien volle dagen na de toezending van het laatste aangetekende schrijven mag plaatsvinden, geschiedt in het openbaar bij opbod, door bemiddeling van een effectenmakelaar of een notaris en op risico van de in gebreke gebleven aandeelhouder.
Uitsluitend de aandeelhouders die in het bezit zijn van aandelen B hebben het recht hun bod te verhogen indien de toekenning kan geschieden tegen een prijs welke aan de vennootschap het gehele bedrag waarborgt dat de in gebreke gebleven aandeelhouder haar verschuldigd was.
Indien geen enkel bod dit cijfer bereikt, zullen ook niet-geassocieerde personen mogen bieden, mits zij onderdanen zijn van andere landen die het Euratom-Verdrag hebben ondertekend.
De inschrijving van de in gebreke gebleven aandeelhouder wordt van rechtswege uit de boeken van de vennootschap geschrapt. De koper wordt ingeschreven en nieuwe certificaten waarop staat dat de opgevraagde stortingen zijn verricht en met de vermelding “duplicata”, worden afgegeven.
De netto-opbrengst van de verkoop komt de vennootschap tot het verschuldigde bedrag ten goede en wordt verrekend met het bedrag van de hoofdsom, vermeerderd met de rente dat de in gebreke gebleven aandeelhouder de vennootschap schuldig is, en vervolgens met de door de vennootschap voor de verkoop gemaakte kosten. De in gebreke gebleven aandeelhouder blijft het hierbij eventueel ontbrekende bedrag schuldig of ontvangt het batig saldo.
De vennootschap kan ook de in gebreke gebleven aandeelhouder en eventueel de medeschuldenaars in rechte aanspreken, en wel vóór zowel als na de verkoop of gelijktijdig daarmee.
Het bepaalde in de eerste acht alinea's van dit artikel is van toepassing in geval van niet-betaling van emissiepremies.

Artikel 10 Vorm van de aandelen

De aandelen zijn en blijven verplicht op naam gesteld. Zij worden geboekt op de rekening van de eigenaar onder de bij de wet vastgestelde voorwaarden en modaliteiten.

Artikel 11 Overdracht van aandelen

De aandelen A die toebehoren aan “Electricité de France, service national”, alsmede de aan deze aandelen verbonden rechten, met name het recht van inschrijving en toekenning, zijn niet-overdraagbaar.
Aandelen B van de vennootschap of het recht van inschrijving of toekenning dat daaraan is verbonden, kunnen, ongeacht de wijze waarop zulks plaatsvindt, kosteloos of tegen betaling, slechts worden overgedragen aan natuurlijke of rechtspersonen, die onderdanen zijn van andere landen die bij het Euratom-Verdrag zijn aangesloten; hetzelfde geldt in het geval van mutatie van deze aandelen tussen levende personen of overgang ten gevolge van overlijden.
Indien de cessionaris(sen ) reeds aandeelhouder van de Vennootschap is (zijn), is de cessie vrij.
Indien de eventuele cessionaris daarentegen nog geen aandeelhouder van de vennootschap is, zijn de volgende regels van toepassing.
Behalve in geval van erfopvolging, verdeling van de gemeenschap van goederen tussen echtgenoten of cessie aan hetzij een echtgenoot, hetzij een bloedverwant in de opgaande of de nederdalende lijn, is voor de overdracht van aandelen, onder welke titel ook, de toestemming van de vennootschap vereist.
Ten einde deze toestemming te verkrijgen, moet de cedent de vennootschap, per buitengerechtelijke akte of per aangetekend schrijven met verzoek om een ontvangstbewijs, in kennis stellen van de voorgenomen verrichting, met vermelding van naam, voornamen en adres van de cessionaris, indien het een natuurlijk persoon betreft, of de naam en de plaats waar de zetel is gevestigd indien het een rechtspersoon betreft, het aantal aandelen waarvan de cessie wordt overwogen en de geboden prijs. De toestemming vloeit voort uit hetzij een kennisgeving, hetzij het uitblijven van antwoord gedurende een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de indiening van het verzoek.
Indien de vennootschap niet akkoord gaat met de voorgestelde cessionaris, moet de Raad van Beheer binnen drie maanden te rekenen vanaf de kennisgeving van de weigering, de aandelen doen aankopen door hetzij een aandeelhouder die in het bezit is van aandelen B of een derde die onderdaan is van een ander land dat bij het Euratom-Verdrag is aangesloten, hetzij, met instemming van de cedent, de vennootschap met het oog op een vermindering van het kapitaal. Indien geen overeenstemming tussen de partijen wordt bereikt, wordt de prijs van de aandelen bepaald onder de in artikel 1868, vijfde alinea, van het Burgerlijk Wetboek vastgestelde voorwaarden.
Indien de aankoop na afloop van bovengenoemde termijn niet heeft plaatsgevonden, wordt de toestemming geacht te zijn gegeven. Deze termijn kan echter op verzoek van de vennootschap worden verlengd bij beschikking van de president van de Rechtbank van Koophandel in de plaats waar de zetel is gevestigd. Deze beschikt in kort geding nadat de overdragende aandeelhouder en de cessionaris naar behoren zijn opgeroepen; tegen deze beschikking is geen beroep mogelijk.

Artikel 12 Ondeelbaarheid der aandelen

De aandelen zijn ondeelbaar ten opzichte van de vennootschap.
De gemeenschappelijke bezitters zijn verplicht zich bij de vennootschap door een hunner te doen vertegenwoordigen.
De blote eigena(a)r(en) wordt (worden) tegenover de vennootschap rechtsgeldig vertegenwoordigd door de vruchtgebruiker, onder voorbehoud van het bepaalde in artikel 30 betreffende het stemrecht.

Artikel 13 Rechten der aandelen

Elk aandeel geeft recht op een deel van het vennootschapsvermogen, een deel van de winst en een deel van de boni bij liquidatie, dat evenredig is aan het door het aandeel vertegenwoordigde gedeelte van het maatschappelijk kapitaal.
Elk aandeel geeft zowel gedurende de vennootschap als in geval van liquidatie recht op betaling van hetzelfde nettobedrag voor elke verdeling of terugbetaling.
De aan het aandeel verbonden rechten en verplichtingen gaan over op ongeacht welke houder. Het bezit van een aandeel houdt in dat de houder volledig instemt met de statuten van de vennootschap en zich onderwerpt aan de door de algemene vergadering genomen besluiten. Het bij elk al dan niet gesplitst aandeel behorende stemrecht wordt overeenkomstig de wet uitgeoefend.
De erfgenamen of schuldeisers van een aandeelhouder kunnen onder geen beding vorderen dat de bezittingen en bescheiden van de vennootschap worden verzegeld, noch hebben zij enigerlei zeggenschap in het beheer van de vennootschap; voor de uitoefening van hun rechten dienen zij zich te richten naar de inventarissen, opgemaakt door de vennootschap, en de besluiten van de algemene vergadering.
Telkens wanneer het noodzakelijk is verscheidene aandelen te bezitten om een bepaald recht uit te oefenen, bij uitwisseling, samenvoeging of toekenning van aandelen, bij verhoging of verlaging van het kapitaal, bij fusie of bij elke andere maatschappelijke verrichting, kunnen de eigenaren van losse effecten of van te weinig effecten dit recht slechts uitoefenen, op voorwaarde dat zij de groepering en eventueel de aankoop of de verkoop van het noodzakelijke aantal effecten persoonlijk regelen.

Artikel 14 Aansprakelijkheid der aandeelhouders

De aandeelhouders zijn slechts aansprakelijk voor het bedrag der aandelen welke zij bezitten; elke eis tot storting boven dit bedrag is verboden.