Meer info
 

27/04/60 Overige handelingen van de instellingen van de E.U.
Statuten van 27 april 1960 van de ?Société d'énergie nucléaire franco-belge des Ardennes?

Titel V Algemene vergaderingen

Hoofdstuk I Bepalingen welke gelijk zijn voor de Gewone en Buitengewone Vergaderingen

Artikel 29 Bijeenroeping van algemene vergaderingen

De algemene vergaderingen van aandeelhouders worden bijeengeroepen door de Raad van Beheer. Indien deze dit nalaat, kan zij eveneens bijeengeroepen worden door:
1.
de comptabele commissarissen;
2.
een lasthebber, die door de rechter wordt aangewezen op verzoek van hetzij elke belanghebbende in dringende gevallen, hetzij een of meer aandeelhouders die te zamen ten minste een tiende van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigen;
3.
de liquidateur(s) gedurende de liquidatieperiode.
Onder voorbehoud van hetgeen hieronder in artikel 41 wordt bepaald met betrekking tot andere buitengewone algemene vergaderingen dan die welke voor de eerste maal bijeenkomen, geschieden de oproepen voor vergaderingen door middel van een mededeling in een blad voor wettelijke aankondigingen in het departement waar de vennootschap is gevestigd, ten minste vijftien volle dagen voor de vergaderingsdatum, indien de vergadering na een eerste oproep bijeenkomt. Deze termijn wordt teruggebracht tot zes volle dagen voor algemene vergaderingen die na een tweede oproep bijeenkomen en voor uitgestelde vergaderingen.
Aangezien alle aandelen op naam zijn, kunnen de in dit artikel bedoelde mededelingen worden vervangen door een per aangetekende brief tot elke aandeelhouder gerichte oproep en zulks op kosten van de vennootschap. Indien de oproep door een mededeling in een blad geschiedt, worden de aandeelhouders die op de datum van de oproep voor de vergadering sedert ten minste een maand effecten op naam bezitten, opgeroepen door middel van een gewone brief. Op hun verzoek kunnen deze aandeelhouders door middel van een aangetekende brief worden opgeroepen, op voorwaarde dat zij het bedrag van de aantekeningskosten aan de vennootschap betalen.
De dag, het tijdstip en de plaats van de vergadering alsmede een beknopt overzicht van de te behandelen onderwerpen moeten in de convocaties worden vermeld.

Artikel 30 Voorwaarden voor toelating

Personen die minstens vijf dagen voor een vergadering in het bezit zijn gekomen van aandelen, kunnen zonder voorafgaande formaliteiten aan deze vergadering deelnemen of zich daar doen vertegenwoordigen.
Het aan het aandeel verbonden stemrecht dat gekoppeld is aan het recht om de algemene vergadering bij te wonen, komt toe aan de vruchtgebruiker in de gewone algemene vergaderingen en aan de blote eigenaar in de buitengewone algemene vergaderingen.
Bij inpandgeving blijft het stemrecht toekomen aan de eigenaar van de effecten.
De onverdeelde mede-eigenaren van aandelen worden in de vergaderingen vertegenwoordigt door een van hen of door een gemeenschappelijke lasthebber. In geval van onenigheid wordt deze lasthebber aangewezen door de president van de handelsrechtbank die in kort geding rechtspreekt op verzoek van de meest gerede mede-eigenaar.
Een aandeelhouder kan zich in de vergaderingen altijd laten vertegenwoordigen door zijn echtgenoot of door een andere aandeelhouder.
Maatschappijen worden rechtsgeldig vertegenwoordigd door hun of een van hun beheerders, door hun president-directeur-generaal of hun adjunct-directeur-generaal of door elke mandataris die speciaal machtiging daarvoor heeft ontvangen, zonder dat het noodzakelijk is dat genoemde vertegenwoordiger persoonlijk aandeelhouder van de onderhavige vennootschap is.

Artikel 31 Samenstelling

De (gewone of buitengewone) algemene vergadering wordt gevormd door alle aandeelhouders, ongeacht het aantal aandelen dat zij bezitten, echter op voorwaarde dat zij de vereiste betalingen voor het vol te storten kapitaal hebben verricht.

Artikel 32 Stemmenberekening

In alle (gewone of buitengewone) algemene vergaderingen wordt het aan de aandelen verbonden stemrecht uitsluitend beperkt door het gestelde in artikel 82 van de wet van 24 juli 1966; het is evenredig aan het percentage van het maatschappelijk kapitaal dat door deze aandelen respectievelijk wordt vertegenwoordigd, waarbij een minimum van één stem per aandeel geldt.

Artikel 33 Bureau van de vergadering

De vergadering wordt gepresideerd door de voorzitter van de Raad van Beheer of bij zijn afwezigheid door de vice-voorzitter van deze Raad of, indien deze ook afwezig is, door een administrateur die daartoe van de Raad machtiging ontvangt.
Als stemopnemers treden op de twee aanwezige aandeelhouders die zich daartoe bereid hebben verklaard en die zowel persoonlijk als in hun hoedanigheid van mandataris het grootste aantal aandelen vertegenwoordigen.
Het bureau benoemt een secretaris, die niet tot de aandeelhouders behoeft te behoren.
De presentielijst van de vergaderingen moet de volgende vermeldingen bevatten:
1.
de naam, de gebruikelijke voornaam en het domicilie van elke aanwezige aandeelhouder, het aantal aandelen dat hij bezit, alsmede het aan deze aandelen verbonden aantal stemmen;
2.
de naam, de gebruikelijke voornaam en het domicilie van elke vertegenwoordigde aandeelhouder, het aantal aandelen dat hij bezit, alsmede het aan deze aandelen verbonden aantal stemmen;
3.
de naam, de gebruikelijke voornaam en het domicilie van elke lasthebber, het aantal aandelen van zijn lastgevers, alsmede het aan deze aandelen verbonden aantal stemmen.
Het bureau van de vergadering kan de volmacht met de naam, de gebruikelijke voornaam en het domicilie van elke lastgever, het aantal aandelen dat hij bezit en het aan deze aandelen verbonden aantal stemmen aan de presentielijst hechten. In dat geval behoeft het bureau van de vergadering de gegevens betreffende de vertegenwoordigde aandeelhouders niet op de presentielijst te vermelden, maar wordt het aantal aan deze lijst gehechte volmachten erop vermeld. Deze volmachten moeten onder dezelfde voorwaarden en op hetzelfde tijdstip als de presentielijst worden medegedeeld.
De presentielijst wordt naar behoren afgetekend door de aanwezige aandeelhouders en de lasthebbers en wordt voor juist gewaarmerkt door het bureau van de vergadering.

Artikel 34 Agenda

De agenda van de vergaderingen wordt vastgesteld door degene van wie de convocatie uitgaat, onder voorbehoud van de toepassing van het bepaalde in artikel 128 van het decreet nr. 67.236 van 23 maart 1967.
Alleen punten van de agenda kunnen in discussie worden gebracht.

Artikel 35 Notulen

De besluiten van de algemene vergadering worden vastgelegd in notulen die worden opgenomen in een gemerkt en geparafeerd speciaal register dat bij de zetel wordt bewaard. Deze notulen kunnen echter worden opgenomen op doorlopend genummerde en geparafeerde losse bladen, zulks onder de in artikel 85 van het decreet nr. 67.236 van 23 maart 1967 vastgestelde voorwaarden.
De datum en de plaats van de vergadering, de wijze van bijeenroeping, de agenda, de samenstelling van het bureau, het aantal aandelen dat bij de stemming was vertegenwoordigd en het bereikte quorum, de aan de vergadering voorgelegde documenten en verslagen, een samenvatting van de beraadslagingen, de tekst van de in stemming gebrachte resoluties en de uitslag van de stemmingen moeten in de notulen van de vergadering worden vermeld. De notulen worden ondertekend door de leden van het bureau.
Afschriften of uittreksels van de notulen worden rechtsgeldig gewaarmerkt door de voorzitter van de Raad van Beheer of door de secretaris van de vergadering.
Na de ontbinding van de vennootschap en gedurende de liquidatie worden deze afschriften of uittreksels door de of door een van de liquidateurs ondertekend.

Artikel 36 Rechtskracht van de besluiten

De volgens de geldende voorschriften bijeengeroepen en samengestelde algemene vergadering vertegenwoordigt alle aandeelhouders. Het kan een gewone of buitengewone vergadering zijn, indien aan de vereiste voorwaarden daarvoor wordt voldaan.
De besluiten van de vergadering welke in overeenstemming met de wet en de statuten zijn genomen, binden alle aandeelhouders, ook de aandeelhouders die afwezig waren of die een afwijkende mening waren toegedaan.

Hoofstuk II Gewone algemene vergaderingen

Artikel 37 Quorum

De gewone algemene vergadering komt ten minste eenmaal per jaar bijeen binnen zes maanden na de afsluiting van het boekjaar, tenzij deze termijn bij gerechtelijk besluit wordt verlengd.
Ten einde rechtsgeldige besluiten te kunnen nemen moet de gewone algemene vergadering (jaarlijks of in buitengewone zitting bijeengeroepen) een aantal aandeelhouders omvatten dat minstens een vierde deel van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigt. Dit quorum wordt berekend aan de hand van alle aandelen waaruit het maatschappelijk kapitaal bestaat, waarbij de aandelen in mindering worden gebracht waaraan krachtens wettelijke of bestuursrechtelijke bepalingen geen stemrecht is verbonden.
Indien dit quorum van het vierde deel niet wordt bereikt, wordt de algemene vergadering opnieuw bijeengeroepen op de wijze welke in artikel 29 is voorgeschreven.
In deze tweede vergadering zijn de besluiten rechtsgeldig, ongeacht het aantal vertegenwoordigde aandelen, maar zij kunnen slechts betrekking hebben op punten welke op de agenda van de eerste vergadering waren vermeld.

Artikel 38 Meerderheid

De besluiten van de gewone vergadering worden genomen bij meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde aandeelhouders, met inbegrip van de aandeelhouders die per brief hebben gestemd.

Artikel 39 Machtiging

De gewone algemene vergadering neemt kennis van het verslag van de Raad van Beheer over de zaken van de vennootschap en over de jaarrekening; zij neemt tevens kennis van de verslagen van de commissaris(sen).
Zij bespreekt de rekeningen, keurt deze goed of brengt er wijzigingen in aan; zij stelt het uit te keren dividend vast.
Zij benoemt de administrateurs en commissarissen.
Zij bepaalt eventueel de toelage welke de Raad van Beheer als presentiegelden kan ontvangen alsmede die van de commissarissen.
Zij beslist over alle andere voorstellen die op de agenda zijn vermeld en niet onder de bevoegdheid van de buitengewone algemene vergadering vallen.
Ten slotte verstrekt zij de Raad van Beheer de nodige machtigingen voor alle gevallen waarin de hem toegekende bevoegdheden onvoldoende zouden zijn en zij geeft met name haar goedkeuring voor hypothecaire of andere leningen door middel van uitgifte van promessen of obligaties.
Het besluit waarbij de balans en de rekeningen worden goedgekeurd, moet op straffe van nietigheid worden voorafgegaan door de verslagen van de commissaris(sen).

Hoofdstuk III Buitengewone algemene vergaderingen

Artikel 40 Meerderheid

De besluiten van de buitengewone algemene vergadering worden genomen met een meerderheid van tweederde der stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde aandeelhouders, met inbegrip van de aandeelhouders die per brief hebben gestemd.

Artikel 41 Bevoegdheden ? Quorum ? Convocaties

Onder voorbehoud van goedkeuring volgens de procedure bedoeld in verordening nr. 58.1137 van 28 november 1958 (artikel 1, lid 2), is de buitengewone algemene vergadering als enige bevoegd om alle bepalingen van de statuten te wijzigen. De verplichtingen van de aandeelhouders kan zij echter niet anders dan met eenparigheid van stemmen verhogen, met uitzondering van de verplichtingen die voortvloeien uit een op regelmatige wijze verrichte samenvoeging van aandelen.
Zij kan met name, zonder dat de onderstaande opsomming een limitatief karakter draagt:
met inachtneming van de voorwaarden vermeld in artikel 8, tot een verhoging van het maatschappelijk kapitaal besluiten of hiertoe goedkeuring verlenen,
besluiten tot verlaging van het kapitaal;
besluiten tot verdeling van het kapitaal in aandelen van andere bedragen dan voorheen het geval was, alsmede tot samenvoeging van aandelen, eventueel gepaard met de verplichting oude aandelen af te staan of te kopen, ten einde het tot stand komen van een van deze handelingen mogelijk te maken;
besluiten tot verandering van de naam van de vennootschap of het verplaatsen van de zetel buiten Parijs, waar deze zetel is gevestigd, en buiten de aangrenzende departementen;
besluiten tot welke wijziging van de vorm waarin en de voorwaarden waarop aandelen worden overgedragen;
besluiten tot verlenging of verkorting van de duur waarvoor de vennootschap is opgericht;
besluiten tot onderwerping van de vennootschap aan nieuwe wettelijke bepalingen welke niet van terugwerkende kracht zijn verklaard;
besluiten tot vervroegde ontbinding, alsmede tot fusie met een of meer bestaande of op te richten maatschappijen, een en ander in overeenstemming met verordening nr. 58.1137 van 28 november 1958;
besluiten tot elke wijziging van het maatschappelijk doel, met name tot uitbreiding of beperking daarvan, alsmede tot verdeling van de winst en van het vennootschapsvermogen.
Ingeval de inbreng in natura alsmede de bijzondere voordelen worden geverifieerd, besluit de algemene vergadering, die wordt gelijkgesteld met een constituerende vergadering, onder de voor de buitengewone algemene vergaderingen geldende voorwaarden betreffende quorum en meerderheid.
In alle hierboven genoemde gevallen en wanneer zij een beslissing moet nemen over wijzigingen welke de doelstelling van de vennootschap raken, voldoet de samenstelling van de buitengewone algemene vergadering slechts dan aan de voorschriften en kan deze slechts dan rechtsgeldige besluiten nemen, indien een aantal aandeelhouders aanwezig is dat minstens de helft van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigt. Het gedeelte van het maatschappelijk kapitaal dat moet zijn vertegenwoordigd bij de verificatie van de inbreng in natura en de bijzondere voordelen welke door de vergadering moeten worden goedgekeurd, mag niet de aandelen omvatten welke toebehoren aan personen die de inbreng hebben verricht of die de genoemde voordelen hebben bedongen.
De buitengewone algemene vergadering kan na een eerste convocatie slechts rechtsgeldig besluiten nemen indien de aanwezige en de vertegenwoordigde aandeelhouders te zamen ten minste de helft van de aandelen met stemrecht bezitten.
Indien deze voorwaarde niet wordt vervuld, wordt de algemene vergadering opnieuw bijeengeroepen volgens de voorschriften en binnen de termijn als vasgesteld bij artikel 29 van de statuten. Na deze tweede convocatie neemt de vergadering rechtsgeldig besluiten indien de aanwezige en de vertegenwoordige aandeelhouders te zamen ten minste een vierde van de aandelen met stemrecht bezitten, maar uitsluitend over de agendapunten van de eerste vergadering.
Indien dit laatste quorum niet wordt bereikt, kan de tweede vergadering worden uitgesteld tot uiterlijk twee maanden na de dag waarvoor zij was bijeengeroepen, en zulks volgens de voorschriften en binnen de termijn als vastgesteld bij artikel 29 van de statuten. Na deze derde convocatie neemt de vergadering rechtsgeldig besluiten indien de aanwezige en de vertegenwoordigde aandeelhouders te zamen ten minste een kwart van de aandelen met stemrecht bezitten, maar uitsluitend over de agendapunten van de eerste vergadering.
In afwijking van de hierboven vastgestelde regels neemt een algemene vergadering die moet beslissen over een voorstel tot verhoging van het maatschappelijk kapitaal door opneming daarin van reserves, winst of emissiepremies, besluiten onder de voor gewone algemene vergaderingen vastgestelde voorwaarden betreffende quorum en meerderheid.